Thoughts

Tillgänglighet: Så ordnar du en webb för alla

Vår nya UX:are Susanne Norén kommer närmast från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och är något av en tillgänglighetsexpert. Det blir lätt så när man jobbat på en myndighet och där det är viktigt att göra så att alla kan ta till sig av informationen.

Esattos tillgänglighetsexpert Susanne Norén på Esattos kontor

Vad är tillgänglighet?

”Tillgänglighet handlar om att du ska kunna ta del av den fysiska miljön och ta dig runt i samhället” säger Susanne. ”Det innebär också att alla ska få tillgång till information och kommunikation och att kunna använda produkter, miljöer, program och tjänster.”

”Det är en självklarhet att en rullstolsburen ska kunna åka buss eller att barn med koncentrationssvårigheter får hjälp i skolan. Men tänker vi på detta när vi bygger en hemsida eller applikation?”

Susanne Norén menar att det inte behöver finnas några motsättningar i att ta fram kreativa digitala lösningar i teknisk framkant som även är tillgängliga:

Det räcker långt med att göra det lilla extra. Idag har cirka trettiofem procent av Sveriges befolkning någon form av funktionsnedsättning. Vill du missa en tredjedel av befolkningen bara för att din hemsida har fel kontrastfärger, otydliga länkar eller är knepig att navigera?”

5 tillgänglighetstips

Vill du komma i gång med tillgänglighet för din webb? Susanne har listat sina fem tips att börja med för att göra webben mer tillgänglig.

1. Tänk på hur du skriver

Se till att fontstorleken är på en anpassad nivå och läsbar. Skriv också så att användaren förstår. Vi kan alla lockas av att använda nya svåra ord för att få en text att låta bättre. Men förstår läsaren oss bättre?

2. Tänk på kontrasterna mellan objekt

En mörk text på en svart bakgrund blir svårläst och ännu värre för någon med synskada. Trots färgblindhet eller nedsatt syn så finns det fortfarande möjlighet att kunna se kontraster, så använd dig av kontraster på hemsida för att vara tydlig.

3. Var tydlig med länkar

Använd dig av understrukna länkar eftersom den klassiska blåa länken lätt kan smälta in i all annan text för den som är synskadad. Berätta även vart länken går för att verktygen och hjälpmedlen ska förstå vad länken leder till. Den klassiska ”klicka här” blir till exempel otydligt för någon som använder ett webbläsarverktyg.

4. Var konsekvent

Om du har en länk på flera ställen som leder till samma destination så bör den heta samma sak överallt. Glöm inte att sätta rubriker och använda dig av huvudrubrik och underrubrik, blanda gärna det med punktlistor för överblick.

5. Du behöver inte göra allt

Men glöm inte att något alltid hjälper någon.

Vi hjälper dig att granska tillgängligheten

Vill du veta hur tillgänglig din webbplats är? Esatto hjälper dig att göra en tillgänglighetsgranskning – och en plan framåt. Hör av dig, så kommer vi igång!


Vill du veta mer?

Susanne Norén

Susanne Norén

UX Designer & Accessibility Expert

susanne.noren@esatto.se