Thoughts

No-code och low-code: Automatisera och effektivisera utan kodning

Det finns ett ständigt behov av att automatisera och effektivisera processer i våra företag, myndigheter och andra organisationer. Nu finns det nya verktyg för verksamhetsutvecklare, produktägare och andra verksamhetsexperter att utan kodkunskaper kunna digitalisera processer. Här benar vi ut begreppen och kommer med våra rekommendationer om var, när och hur dessa verktyg ska användas.

Vad är no- och low-code?

Low-code är ett system eller applikation som kan utvecklas och modifieras med enbart grundläggande kunskaper i logik/kod. Det handlar om att med färdiga byggstenar, som innehåller en viss typ av logik, bygga flöden genom att kombinera olika byggstenar för att skapa olika resultat beroende på mål. I dessa typer av system finns det möjlighet att manipulera byggstenarna genom att göra vissa typer av konfigurationer med enklare kodkunskaper.

No-code är uppbyggt på ett liknande sätt men med ett ännu större stöd till användaren vilket gör att hen inte behöver några kodningskunskaper. Med hjälp av färdigbyggda komponenter, funktioner och formler så kan användaren själv bygga och publicera egna applikationer.

Stora möjligheter att effektivisera

No- eller low-code system är kraftfulla och har potential att skapa stora effektiviseringsvinster genom automatisering och konfigurerbarhet. Vi kan spara tid för medarbetare som slipper göra rutinartade manuella arbeten och vi kan låta verksamhetsexperter själva skapa applikationer för sina kunder och slutanvändare, utan att vara direkt beroende av utvecklingsteamen.

Viktigt att tänka på är att oavsett hur en verksamhet digitaliserar sina processer måste vi beakta hur vi ska förvalta och underhålla de applikationer och system vi skapar. Det finns en risk att verksamheten skapar en mängd applikationer som var för sig skapar nytta men tillsammans skapar de en miljö som drar stora förvaltningskostnader, både utifrån felrättning och vidareutveckling men också utifrån riskminimering när det kommer till upptider och säkerhet.

Plattform eller egenutvecklat?

Vi har tre olika typer av no- och low-code system, dels befintliga plattformar så som Microsoft Azure Power apps, ett annat alternativ är att vi utvecklar egna no- eller low-code system och det tredje alternativet är att kombinera de två föregående. De olika alternativen har sina fördelar och nackdelar.

Enligt vår erfarenhet är plattformssystem bäst lämpade för att lösa två typer av problem:

  1. Automatisera och effektivisera interna administrativa processer:
    Ett vanligt exempel är möjligheten att automatisera on-boarding och off-boarding processer för anställda. Här finns det möjligheter att automatisera alla processteg, från att ge behörighet för relevanta system till beställa rätt arbetsutrustning beroende på arbetsroll.

  2. Testa hypoteser och skapa ”proof of concepts”
    No- och low-code systemen hos de stora plattformarna erbjuder en stor mängd funktionalitet och har en relativt låg tröskel för att börja arbeta med. Detta gör att det är ett utmärkt sätt att testa och arbeta hypotesdrivet. För att snabbt kunna testa om det är möjligt att integrera två system eller att kunna exponera ny information till en användargrupp är plattformssystemen en perfekt lösning.

Egenutvecklade no- eller low-code system lämpar sig bäst när utmaningen som ska lösas är komplex utifrån följande perspektiv (ofta i kombination):

  • Affärsreglerna som ligger till grund för de olika konfigurationsmöjligheterna är verksamhetsspecifika:
    I dessa fall så behöver de verksamhetsexperter som arbetar med systemet access till funktioner som inte finns tillgängliga i befintliga plattformar. Det handlar till exempel om att skapa verksamhetsunika affärsregler och/eller valideringar – ett vanligt scenario är att verksamhetsutvecklaren vill kunna styra hur en process skapas dynamiskt utifrån olika val en användare gör, beroende sin verksamhets unika affärsregler.

  • Systemet är beroende av data och information från andra interna system:
    I många fall är vi beroende av integrationer till andra system för att kunna skapa affärsnytta. Många interna verksamhetssystem kan plattformssystemen inte integrera till automatiskt. I dessa fall skapar vi integrationerna själva och ser till att de kan konfigureras på ett sätt som gör att verksamhetsexperter kan skapa/konfigurera de nödvändiga affärsreglerna med hjälp av informationen från de integrerade systemen.

Ovanstående två varianter kan kombineras för att få det bästa av två världar där vi använder så mycket som möjligt av plattformsfunktionaliteten och kompletterar med egenutvecklad funktionalitet där det behövs.

Esattos no- och low-code lösningar

Vi på Esatto har arbetat med no- och low-code lösningar åt våra kunder med goda resultat. Vi har både arbetet med plattformslösningar och byggt anpassade lösningar efter kundens behov. Vi har skapat system och applikationer åt kunder som har minskat deras time to market från månader till timmar och där verksamhetsexperterna själva kan vara de som skapar affärsnytta.


Vill du veta mer?

Björn Sundqvist

Björn Sundqvist

Business Developer

bjorn.sundqvist@esatto.se